Workshopul exploratoriu

Inovarea și
șocurile în
economia
globală

11-13 aprilie 2023

Workshopul exploratoriu „Inovarea și șocurile în economia globală” este organizat de Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor din cadrul Universității de Vest din Timișoara (UVT), în perioada 11-12 aprilie 2023, la Timișoara, în cadrul conferinței Smart diaspora – diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat. Diaspora și prietenii ei (10-13 aprilie 2023). Conferința își propune să creeze un spațiu al dialogului și al colaborării între cercetătorii români, indiferent de locul unde trăiesc și lucrează, continuând seria întâlnirilor comunității științifice românești din țară și străinătate începută în anul 2008. Ediția din acest an va fi organizată la Timișoara, sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României și sub egida Guvernului României, Ministerului Educației și Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, de Alianța Timișoara Universitară (ATU), UEFISCDI în parteneriat cu Academia Română.

Descriere Workshop

Pe lângă resursele naturale, umane si de capital, inovarea este unul din elementele esențiale ale creșterii economice sustenabile. Avansul în dezvoltarea tehnologică prin inovare, dar și capacitatea de selecție a utilizării celei mai oportune tehnologii facilitează ușurarea muncii fizice, creșterea productivității și reducerea costurilor de producție cu impact pozitiv asupra competitivității economice.

Accelerarea procesului de globalizare din ultimele decenii a generat ample mutații la nivelul procesului de inovare, atât din perspectiva resurselor umane, cât și a mișcărilor internaționale de capital și a transferurilor tehnologice. Mai mult, crizele economice, financiare, pandemice și geopolitice au generat noi provocări, șocurile acestora resimțindu-se cu magnitudini și persistențe diferite în economiile lumii, condiționate de nivelul de inovare și deschidere spre exterior al acelor țări.

Arii
tematice
generale

Prin urmare, în contextul inovării în economia globală sub impactul diferitelor tipuri de șocuri, se pot identifica câteva arii tematice generale de discuții în cadrul workshop-ului:

  • Șocurile financiare și inovarea în economia globală
  • Inovarea în economia globală sub impactul șocurilor economice
  • Impactul perioadelor de incertitudine asupra inovației corporative
  • Crizele geopolitice și pandemice și implicațiile acestora asupra inovării în economia globală
  • Inovarea sub impactul migrației internaționale și al specializării tehnologice
  • Implicațiile șocurilor asupra creșterii economice durabile

Contact

Prof. univ. dr. habil. Noja Grațiela Georgiana
Universitatea de Vest din Timișoara
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Înregistrare participanți

Workshopul exploratoriu „Inovarea și șocurile în economia globală”